2015 m. rugpjūčio 26 d., trečiadienis

ĮVAIRIOS VEIKLOS, PROJEKTAI, NEFORMALUS UGDYMAS


2018 - 2019 m. m. 

 

 Akvarėlės technikos išbandymas

Daiktų piešimas




 Spalvų, formų gaudymas mieste. 2018 10 

 

 

Ką pastebiu gimnazijos aplinkoje? 2018 09

 

 

Gabių dailei mokinių sambūris "Kurdamas save auginu"

 
Aistė Šmigelskaitė tapo A. Smetonos portretą. Skuba. Bus dovana gimnazijai.

 
Antanas Smetona. Aistė Šmigelskaitė. Drobė, aliejus. 2018

  Meninė akcija "Gimnazija mokinių akimis. 2018 10 16

Skirta gimnazijos 100-mečiui. 

Idėja ir jos generavimo planas kilo gabių dailei mokinių grupės užsiėmimuose. Tuo metu išsigrynino galutinio produkto forma. Pasiruošmo akcijai metu būrelio nariai organizavo veiklas.
 Ic, Id, IIa, IIb klasių mokiniai fotografavo, piešė arba tapė sau mielą gimnazijos edrvės fragmentą. Akcija vyko dailės pamokų metu. Vėliau, iš sukurtų miniatiūrų, būrelio nariai  sukūrė vizualų pasakojimą ir išeksponavo gimnazijos laiptų sienoje.






2017-2018 m.m.

Gabių dailei mokinių sambūris "Kurdamas save auginu"



Profesinio kelio beieškant...

      Lapkričio 28 dieną apsilankėme Vilniaus dailės akademijoje. Vilniaus dailės akademijos docentas, Vilniaus fakulteto dekanas, menininkas Česlovas Lukenskas pristatė pastato ir akademijos susikūrimo istoriją, pavedžiojo po požemius, kur pamatėme senojo Vilniaus grindinio fragmentą, aprodė akademijos nuostabią biblioteką, supažindino su akademijoje vykstančiomis grafikos, keramikos, tekstilės, grafinio, daiktų, kostiumo dizaino studijomis. Turėjome galimybę susipažinti ir pabendrauti su dėstytojais, studentais, apžiūrėjome įrangą.

         Vėliau "Arkos" galerijoje aplankėme ir 10-ąją tarptautinę tekstilės miniatiūrų bienalę „ETNO / ETHNO“. Čia sudomino menininkų kūrybingumas, medžiagų atradimai ir kūrinių gausa.


  2016 - 2017 m.m. 

Gabių dailei mokinių sambūris

2016 12 07


Meninės akcijos idėja - sudėlioti iš miniatiūrų, tarsi audžiant, lietuvių liaudies raštų ornamentus, gimė gabių dailei mokinių grupėje. Kadangi jau buvo prasidėjęs adventas, tai mokinių noras ir buvo  suburti visą gimnazijos kolektyvą (mokinius, mokytojus administracija, aptarnaujantį personalą) ramiam kūrybiniam procesui ir akcijos metu, dėliojant raštus išreikšti susikaupimą, ramybę prieš ateinant didžiosioms šventėms. Dailės pamokų metu dalyviai kūrė miniatiūras su žiemos ir kalėdiniais vaizdais, kurias akcijos metu (2016. 12. 07) klijavo ant languotų popieriaus juostų. Vėliau "išaustos" juostos buvo pakabintos ant gimnazijos sienų. Tai tapo ir gimnazijos interjero šventiniu akcentu.

2016 10 26

Užbūrė analoginė fotografija.

Fotografijos pamokų lankytojų ir gabių dailei mokinių grupė su dailės ir fotografijos mokytoja Romualda Zareckiene 2016 11 11dieną  apsilankė Vilniaus dizaino kolegijoje. Susipažino su kostiumo, interjero dizainerių ir taikomosios fotografijos  profesijų ruošimo ypatumais ir stojimo sąlygomis. Apžiūrėjo vykstančias paskaitas. Susipažino su fotografijos dėstytoja, profesionalia fotografe, Ramune Pilibavičiūte, išklausė jos gyvenimo istoriją ir filosofines įžvalgas apie fotografiją, susipažino su jos vykdytais fotografijos projektais ir dalyvavo analoginės fotografijos kūrybinėse dirbtuvėse - pabuvo patys modeliais, režisavo pozas, fotografavo, stebėjo nuotraukų ryškinimo, fiksavimo procesus. Gimnazistams atmintyje išliko fotografės žodžiai "Pradėkite kurti gyvenimą ne nuo klausimo, ką veiksiu, o nuo klausimo, kodėl aš noriu tą veikti?" Pasak jos, tik tuomet pasirinkimai bus sėkmingi.

 

2015 - 2016 M.M.

FOTOGRAFIJOS BŪRELIS 

 

GABIŲ DAILEI MOKINIŲ SAMBŪRIS

DAILĖS ĮGŪDŽIŲ TOBULINIMAS, 
RUOŠIMASIS DAILĖS OLIMPIADAI.  



  GABIŲ DAILEI MOKINIŲ SAMBŪRIO ORGANIZUOJAMI RENGINIAI, 

KONKURSAI, PARODOS

Rajoninis dailės, fotografijos konkursas - paroda "Žiemos miniatiūros".

2015 metų lapkričio - gruodžio mėnesiais visas Ukmergės miesto ir rajono mokyklas ir gimnazijas, mokytojus ir tėvelius  pakvietėme dalyvauti konkurse - parodoje „Žiemos miniatiūros“. Kone visos mokyklos atsiliepė į šį kvietimą. J. Basanavičiaus ir Taujėnų gimnazijų, "Dūkstynos", Želvos, "Užupio", "Šilo" pagrindinių mokyklų mokiniai nustebino kūrinių gausa (130 kūrinėlių), atlikimo technikų įvairove ir jų išmanymu, meniškais vaizdais. Šalia mokinių savo kūrinius pristatė ir dailės mokytojos - Zita Dikienė ir Romualda Zareckienė  ir netgi  Gustinos Kaupaitytės mama Ilona. Dvi savaites Radvilė, Aistė, Dominyka, Akvilė, Gabrielė, Samanta po pamokų, namuose ir vakarais maketavo plakatus, diplomus, klijavo balsavimo dėžutes, kūrė parodos - konkurso uždarymo, apdovanojimų, reklamos ir tolimesnės sklaidos scenarijus. Visą savaitę vyko balsavimo procesas, o po to vertinimo komisijos laukė dar vienas atsakingas etapas - balsų skaičiavimas ir kūrinių vertinimas. Gruodžio 22 dieną įvyko rajoninės parodos - konkurso "Žiemos miniatiūros" šventinis uždarymas, kurio metu 30 kūrybingiausių, įdomiausių, meniškiausių miniatiūrų kūrėjų buvo apdovanoti diplomais, padėkomis,  albumais eskizams.
Mes labai džiaugėmės nepaprastu parodos dalyvių ir gimnazijos bendruomenės entuziazmu, kūrybingumu ir tikimės, kad ateityje šis renginys taps tradiciniu.
Radvilė Tijūnėlytė.

    

    

 


DAILĖS BŪRELIS

"NETRADICINĖS DAILĖS TECHNIKOS, EKSPERIMENTAI".

2015/2016 M.M.





2013/2014 M.M.









KONKURSAI


Saldi sėkmė.

I-ojo laipsnio diplomas - Odetai Lipkevičiūtei,
III-oio laipsnio diplomas – Miglei Purlytei.

Paulius Krikštaponis, Ieva Kvietkauskaitė, Gytis Paknys, Eglė Papickaitė, Justina Unikauskaitė, Miglė Purlytė, Odeta Lipkevičiūtė, Darius Mlečka, Silvija Kvėdaraitė ir mokytoja Roma Zareckienė dalyvavo Kauno kolegijos J. Vienožinskio menų fakulteto organizuotame III-ajame Respublikiniame Exlibrisų konkurse „Saldainių fabrikui RŪTA – 100 metų“.
Vasario 22 dieną Kauno J. Vienožinskio menų kolegijoje vyko mokinių ir mokytojų sukurtų exlibrisų parodos atidarymas.
Mokytoja ir diplomantės buvo apdovanotos diplomais, saldžiais prizais ir puikiais exlibrisų katalogais. Visi likusieji dalyviai buvo apdovanoti dalyvio pažymėjimais.
Konkurso dalyvius pasveikino J. Vienožinskio menų fakulteto dekanė S. Saulėnienė, Šiaulių saldainių fabriko „Rūta“ direktorius Algirdas Gluodas, Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos Bendrojo ugdymo ir profesinio mokymo departamento Pagrindinio ir vidurinio ugdymo skyriaus vyresniosios specialistė Laima Rutkauskienė, koncertavo Kauno Juozo Gruodžio konservatorijos studentai. Vėliau mokytojai aptarė grafikos technikas, dalijosi patirtimi, o  mokiniai lankėsi stiklo, keramikos, tekstilės dirbtuvėse, stebėjo veiklas ir kūrinius.





Devintukas iš Antano Smetonos gimnazijos žino, „Ką mena Lietuvos pilys?

  Tokiu pavadinimu vyko respublikinis istorinis –kūrybinis aplikacijų ir karpinių projektas. Jame dalyvavo 255 mokiniai iš įvairių Lietuvos miestų. 2010-11-19 dieną 50 mokinių buvo pakviesti į parodą ir baigiamąją šventę. Tarp 50 geriausių - Antano Smetonos gimnazijos 2c,2d klasių mokiniai: Benita Ordavičiūtė, Augustė Rastauskaitė, Viglė Rakauskaitė, Agnė Skorulskaitė, Paulius Steponavičius, Darius Steponavičius, Rusnė Šuminskaitė, Gerda Šuminskaitė, Eglė Papickaitė, Laurita Troškaitė. Vyresniųjų grupėje aplikacijų konkurse kompetentinga komisija
(Benitai Ordavičiūtei 2c kl.) skyrė  pirmąją vietą, o Augustė Rastauskaitei (2d kl.) buvo įteikta nominacija už tapybiškiausią aplikaciją, visi kiti buvo apdovanoti padėkos raštais už kūrybiškai atliktus darbus. Šventės metu šie mokiniai ir jų dailės mokytoja Romualda Zareckienė turėjo galimybę išklausyti Daivos Steponavičienės (Rugiaveidės) paskaitą apie Lietuvos piliakalnius, pilis, kostiumo ir papuošalų tradicijas. Mokiniai Radvilų rūmuose dalyvavo edukacinėje programoje „Kaip tai atsitiko Didžiajame mūšyje...Žalgirio atodangos“ ir dar turėjo galimybę pamatyti Prancūzų režisieriaus Luco Bessono animacinį nuotykių filmą „Artūras ir Baltazaro kerštas“.